"Smaki pomorskiej tradycji. Przewodnik kulinarny po Ziemi Słupskiej" to nowe wydawnictwo, przygotowane przez Lokalną Organizację Turystyczną w Ustce, przy współpracy Agencji Promocji Regionalnej Ziemia Słupska.
Publikacja powstała dzięki wsparciu finansowemu fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi. Tekst główny do przewodnika napisała Joanna Barnowska z Ustki, która w interesujący sposób przedstawiła historię kulinarną ziemi słupskiej.
Autorka opisuje w nim zarówno tradycje pomorskie i morskie kuchni ziemi słupskiej, jak i te, które przyniosła ze sobą ludność napływowa osiadła w naszym regionie po 1945 roku.
Ponadto przewodnik zawiera prezentację konkretnych restauracji i lokali gastronomicznych, które działają na terenie ziemi słupskiej. Przy jego pomocy czytelnicy mogą się zapoznać z praktycznymi charakterystykami poszczególnych miejsc.
Mogą też przeczytać przepisy na wybrane potrawy, a także dowiedzą się na przykład, ile będzie kosztował obiad dla dwóch osób w opisanych restauracjach. Bardzo zachęcająco wyglądają również wnętrza lokali uwiecznione na ilustracjach zdobiących poszczególne karty przewodnika.
- Jeśli natomiast turysta przyjdzie do lokalu, który wszedł do naszego projektu, z przewodnikiem, to będzie mógł skorzystać z rabatu w wysokości od 5 do 20 procent - zachęca Włodzimierz Wolski z LOT Ustka.
Przewodnik, który wydano w nakładzie 2500 egzemplarzy, już jest dostępny w Centrum Informacji Turystycznej w Słupsku i Ustce. Latem będzie także dostępny w CIT w Rowach.
Ponadto trafi również do urzędów gmin w poszczególnych gminach powiatu słupskiego. Wszędzie tam będzie kolportowany wśród zainteresowanych za darmo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?