Wczoraj Główny Lekarz Weterynarii potwierdził ognisko nr 14 w gospodarstwie, które utrzymywało 32064 sztuk indyków w Lubiszynie (województwo lubuskie). Najnowszym przypadkiem jest ten ze Świętokrzyskiego - ognisko w gospodarstwie utrzymującym 70 sztuk drobiu (kury, kaczki piżmowe) w Zagórzycach.
Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza przypomina hodowcom i producentom drobiu o zachowaniu szczególnej ostrożności.
- W związku z pojawieniem się ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, zwracamy się z apelem do wszystkich hodowców i producentów drobiu, zarówno tych posiadających fermy przemysłowe, jak i przydomowe kurniki, o zachowanie wzmożonych zasad ostrożności i higieny.
Tylko ich bezwzględne przestrzeganie może uchronić kolejne gospodarstwa przed ogromnymi stratami.
Należy pamiętać, że utrzymywanie drobiu w zamkniętych obiektach zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem. Dodatkowo należy zabezpieczyć paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków. Przypominamy o stosowaniu odzieży ochronnej, gdyż wirus może przedostać się na zanieczyszczonym ptasimi odchodami sprzęcie, odzieży oraz butach. W tym okresie powinniśmy zwracać uwagę na to, co dzieje się zarówno w naszych jak i sąsiednich gospodarstwach, oraz zawsze w przypadku jakichkolwiek podejrzeń, kontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii - informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa Izby Gospodarczej, która propaguje ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji.
ZALECENIA KRD IG DLA HODOWCÓW DROBIU W CELU OCHRONY FERM PRZED WNIKNIĘCIEM WIRUSA GRYPY PTAKÓW
1. Zabezpieczenie gospodarstwa - rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji. Zabezpieczenie fermy (ptaków, paszy, wody) przed dostępem dzikich ptaków.
2. - Kontrole osób przebywających na terenie obiektu - bezwzględny zakaz wstępu osobom nieupoważnionym; zaleca się nie dopuszczanie do obsługi fermy osób utrzymujących drób we własnym zakresie, oraz myśliwych osób mających kontakt z dzikim ptactwem.
3. Przestrzeganie zasad higieny - zachowanie zasad higieny oraz stosowanie odzieży ochronnej, zmienianej przed każdym kolejnym budynkiem; wyłożenie mat dezynfekcyjnych i ich stałe nasączanie oraz odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa.
4. Ochrona poszczególnych obiektów - izolacja poszczególnych budynków, w których są utrzymywane ptaki poprzez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia i narzędzi; umieszczenie poideł i karmideł wewnątrz budynków (nie należy karmić i poić drobiu na zewnątrz).
5. Stałe kontrole i kontakt z powiatowym lekarzem weterynarii - należy regularnie prowadzić rejestr czynności oczyszczania, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u drobiu należy niezwłoczne poinformować powiatowego lekarza weterynarii o wszelkich symptomach mogących świadczyć o wystąpieniu choroby na fermie: zwiększonej śmiertelności oraz niespecyficznych objawach takich jak apatia, zmniejszone pobieranie paszy i wody, biegunka czy spadek produkcyjności.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?